Een van de eerste dingen die gedaan werden, was het boren van de grote gaten doorheen de welfsels.

Nu dat er nog bijna niets in huis staat, en er zeker nog geen leidingen/kabels op de grond liggen, leek ons dat het beste om te doen.
Hiervoor hebben we een boormachine (met boren) gehuurd en het boren ging eigenlijk veel makkelijker dan gedacht.

Eerst werd er een plan gemaakt van wat er allemaal geboord moest worden: Ventilatiebuizen, binnenriolering, buizen voor het centraal stofzuigersysteem, dampkap en dan nog wat doorvoeren voor allerhande andere leidingen.
Er werden dan enkele standaard diameters gekozen om alles te kunnen boren met een minimum aantal boren.

Blijkbaar was het weer te moeilijk om consistent te zijn met maataanduidingen, want sommige buizen, zoals riolering duidt men namelijk aan met de buitenmaat, anderen, zoals ventilatiebuizen duidt men dan weer aan met de binnenmaat.
Een rioleringsbuis van 160mm en een ventilatiebuis van 160mm hebben een verschillende diameter voor het boorgat nodig...

Hoe dan ook: Voor sommige gaten was de locatie niet zo kritisch, voor andere wel.
Aangezien je bij het ventilatiesysteem de roosters zal zien, leek het ons het best om deze natuurlijk zo veel mogelijk evenwijdig met een muur te zetten.
Hiervoor werden de middelpunten uitgemeten en op het plafond aangeduid.

Er werd dan met een smalle boor (recht) naar boven geboord, en dan werd er langs boven, daar waar het boorgat was, met de kolomboormachine een mooi rond gat gemaakt.

Het afval werd telkens opgevangen met een houten plaat om toch maar zeker niets te beschadigen.

De houten plaat zorgt er namelijk voor dat de schok vrij goed geabsorbeerd wordt. Beton rechtstreeks op beton laten vallen zorgde ervoor dat de boorkern nogal onvoorspelbaar kon wegspringen, en dat wilden we natuurlijk vermijden langs grote glasramen...

Omdat er met water geboord werd, er we heel erg blij waren dat het huis waterdicht was, moest dat water ook onmiddellijk terug opgekuist worden. :-)